Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Η Έξοδος του Μεσολογγίου!

Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Μεσολόγγι, η 188η επέτειος από την Εξόδο της Φρουράς των ΕΛEYΘEPΩN ΠOΛIOPKHMENΩN. Το ΑΕΜ news μην ξεχνώντας την ιστορία της Ιεράς Πόλεως μας, κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στη μεγαλύτερη πράξη αυτοθυσίας στο κόσμο.

Σημαντικότατο ρόλο έπαιξε το Μεσολόγγι κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Μετά τη μάχη του Πέτα, οι Τούρκοι κατευθύνθηκαν στο Μεσολόγγι του οποίου η στρατηγική θέση εξασφάλιζε τον έλεγχο της Πελοποννήσου για όποιον το κατακτούσε. Η πρώτη σημαντική απειλή ήρθε την 20η Ιουλίου 1822 από τη θάλασσα, όταν έφτασε ενωμένος τουρκικός και αιγυπτιακός στρατός υπό τις διαταγές του Χασάν Πασά με 84 καράβια. Μετά από την πρώτη αποτυχημένη επίθεση οι Έλληνες ξεκινούν διαπραγματεύσεις με διαμεσολαβητή τον Βαρνακιώτη (ο οποίος στη συνέχεια λέγεται ότι «προσκύνησε» τους Τούρκους) με τον Ομέρ Βρυώνη. Η πόλη προστατευόταν από το «φράχτη» το χωμάτινο ανάχωμα που είχε κατασκευάσει ο Αθ. Ραζηκώτσικας και από την έξω μεριά με μια τάφρο πλάτους 2μ., βάθους 1,20 μ. και μήκους 1600 μ. Κατά μήκος του φράχτη παρατάχθηκαν 350 άνδρες από το Μεσολόγγι και 500 Αιτωλικιώτες. Πάνω στο τείχος υπήρχαν ακόμη 14 κανόνια και 2 τουρκικά που είχαν πάρει καθώς και μπαρούτι για ένα μήνα.
Στις 21 Οκτωβρίου φτάνουν στην πόλη ο Κίτσος Τζαβέλας και ο Μπότσαρης με λίγους άνδρες και στη σύσκεψη που ακολούθησε με τον Μαυροκορδάτο αποφασίζουν «αγώνα μέχρις εσχάτων».Την αποτυχία της τουρκικής επίθεσης των 11.000 ανδρών διαδέχτηκαν διαπραγματεύσεις οι οποίες έδωσαν πολύτιμο χρόνο στους Μεσολογγίτες για να οργανώσουν την άμυνά τους και στους Υδραίους να προλάβουν να στείλουν στις 8 Νοεμβρίου επτά καράβια για να βοηθήσουν το Μεσολόγγι.

Οι Τούρκοι όρισαν την επίθεση ανήμερα των Χριστουγέννων του 1822, με σκοπό να βρουν τους Έλληνες απροετοίμαστους λόγω της γιορτής. Την παραμονή της επίθεσης, ο Κωνσταντίνος Γούναρης από τα Γιάννενα, ο Έλληνας γραμματέας του Ομέρ Βρυώνη, του οποίου τη γυναίκα και τα παιδιά είχαν όμηρους οι Τούρκοι στην Άρτα, πρόδωσε το σχέδιο στους Έλληνες κι έτσι όταν επιτέθηκαν οι Τούρκοι βρήκαν άντρες και γυναίκες σε κάθε προμαχώνα να αντιστέκονται ηρωικά. Έτσι οι Έλληνες πήραν τη νίκη, ενώ ο Γούναρης μετά τη σφαγή της οικογένειάς του καλογέρεψε στο μοναστήρι της Κλεισούρας.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν ανάμεσα στις δύο πολιορκίες, οργανώνεται η οχύρωση της πόλης με άνοιγμα μεγάλης τάφρου, που ανατέθηκε στον Ιταλό φιλέλληνα μηχανικό Πέτρο Κοκκίνη, και με 48 κανόνια. Έχοντας τελεσίγραφο του Σουλτάνου ο Κιουταχής με 35.000 στρατό, στρατοπεδεύει έξω από το Μεσολόγγι τέλος Απριλίου του 1825. Μέσα στο Μεσολόγγι βρίσκονταν περίπου 4.500 Έλληνες μαχητές. Στη θάλασσα ο στόλος του Μαχμούτ Πασά περιπολεί και εφοδιάζει τους Τούρκους με τρόφιμα και πολεμοφόδια συνεχώς. Τον Ιούνιο ο Κιουταχής διατάζει γενική έφοδο η οποία αντικρούεται με πάθος. Βλέποντας την ηρωική αντίσταση ο Κιουταχής επιχειρεί διαπραγματεύσεις για να πετύχει συνθήκη, κάτι που οι Έλληνες αρνούνται. Η πολιορκία συνεχίζεται και οι Έλληνες, αν και χωρίς τροφή και πολεμοφόδια, εξακολουθούν να αντιστέκονται και προκαλούν το θυμό του Σουλτάνου που απειλεί να του «πάρει το κεφάλι αν δεν πέσει το Μεσολόγγι».

Το Δεκέμβριο του 1825 ο Ιμπραήμ Πασάς πολιορκεί το Μεσολόγγι και αφού αποτυγχάνει, επιζητεί τη συνεργασία του Κιουταχή. Η κατάσταση όμως για τους Έλληνες χωρίς προμήθειες γίνεται όλο και πιο απελπιστική, καθώς ο λιμός και οι αρρώστιες είναι πλέον γεγονός. Ο Μιαούλης αδυνατεί να εφοδιάσει τους μαχητές κι έτσι αποφασίζεται η Έξοδος τη νύχτα της 10ης Απριλίου του 1826. Κατασκευάστηκαν τρεις κινητές γέφυρες που στήθηκαν σε ισάριθμα σημεία. Σε αυτές μοιράστηκαν όσοι θα εξέρχονταν, ενώ οι ανήμποροι μαζί με όσους επέλεξαν να πεθάνουν κοντά τους, κατέλαβαν τα ανθεκτικότερα κτίρια μαζί με πυρομαχικά για να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων. Πριν την Έξοδο μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων και καίνε ό,τι περιττό. Λίγο πριν όμως, αντιλαμβάνονται την προδοσία του σχεδίου στον Ιμπραήμ από κάποιον, πιθανώς Τούρκο, από το Σώμα του οπλαρχηγού Ίσκου. Αν και τροποποιούν το σχέδιο, η σύγχυση, ο πανικός την ώρα της Εξόδου και τα τουρκικά πυρά προκαλούν τεράστιες απώλειες. Η υποστήριξη που περίμεναν στον Αϊ-Συμιό από τους μαχητές του Καραϊσκάκη, δεν ήρθε λόγω αιφνίδιας αντικατάστασής του στη ηγεσία των δυνάμεων της Στερεάς Ελλάδας.

Μόλις 1.300 μαχητές κατάφεραν να φτάσουν στην Άμφισσα, ενώ αποδεκατίστηκαν τα γυναικόπαιδα. Όσοι δεν κατάφεραν να βγουν, με αρχηγό τον Χρήστο Καψάλη έβαλαν φωτιά και ανατίναξαν την πυριτιδαποθήκη. Ο δεσπότης Ιωσήφ Ρωγών μετά από σκληρή αντίσταση επί δύο μερόνυχτα στον ανεμόμυλο, έβαλε φωτιά στο τελευταίο βαρέλι με τα πολεμοφόδια ολοκληρώνοντας περίλαμπρα στις 12 Απριλίου του 1826, το Έπος της Εξόδου.

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Απο τη κόλαση..στο παράδεισο!!!

Γι αυτό το ποδόσφαιρο αποκαλείται ο βασιλιάς των σπορ.. Επτά λεπτά ήταν αρκετά για την ΑΕ Μεσολογγίου να βρεθεί από την κόλαση στον παράδεισο. Τι κι αν βρέθηκαν από το πουθενά πίσω στο σκορ πολύ νωρίς στο 16΄, όλο το δεύτερο ημίχρονο θα διεξαχθεί κάτω από συνεχή βροχόπτωση, στο 75΄θα υπάρξει δεκάλεπτη διακοπή, στο 97΄θα μείνει με παίκτης λιγότερο.

Παρ όλα αυτά, ναι η ΑΕΜ κατάφερε χάρη στα ψυχικά αποθέματα όλων των παικτών και των φιλάθλων (πάντα θα υπάρχουν αυτοί οι 10-15 δεν είναι παραπάνω που τα ξέρουν όλα) να βγει νικήτρια από τον αγωνιστικό χώρο, με τους 3 βαθμούς που της δίνουν οξυγόνο για την πολύ δύσκολη συνέχεια.

Το φιλμ του αγώνα και τα γκολ: 

8΄απευθειας εκτέλεση φάουλ για την Κόρινθο με τον Χαρίτο, με την μπάλα να περναει άουτ. 
9΄πολύ καλό σουτ του Τσίουνη, με τον Κόντη με δυσκολία να διώχνει σε κόρνερ. 
16΄γκολ για τον ΠΑΣ, ατομική ενέργεια από τον Μπεχλή, σουτ μέσα από την μεγάλη περιοχή και 0-1. 
39΄σουτ Καβαλλάρη από το ύψος της μεγάλης περιοχής, με τον Κόντη για ακόμα μια φόρα να διώχνει σε κόρνερ. 
45΄σουτ Κερμενίδη με την μπάλα να περναει αυτό από το δεξί κάθετο δοκάρι του Ζέρβα. 
48΄σουτ για τον ΠΑΣ με τον Κερμενίδη, σε κόρνερ ο Ζέρβας. 
56΄ομορφη κάθετη πάσα του Μιχαλόπουλου με αποδέκτη τον Τσιούνη, θα προλάβει και θα απομακρύνει ο Κόντης. 
57΄σεντρα σουτ από τον Κερμενίδη, θα διώξει με γροθιές ο Ζέρβας. 
58΄κεφαλια του Διαμαντόπουλου θα περάσει άουτ. 
61΄ακομα μια κάθετη πάσα για τον Τσιούνη, με τον Κόντη να διώχνει με κεφαλιά. 
63΄τεραστια ευκαιρία για την ΑΕΜ, γυριστό σουτ από τον Τσιούνη από πλάγια θέση, η μπάλα θα βρει σε αμυντικό και θα πάρει τροχιά προς το «γαμα» της εστίας, με τον Κόντη να διώχνει εκπληκτικά σε κόρνερ. 
72΄βολε του Καβαλλάρη σε κόρνερ ο Κόντης. 
75΄δοκαρι για την ΑΕΜ με τον Νάκο να κάνει απο δεξιά σέντρα σουτ, ο Κόντης θα βρει όσο χρειάζεται την μπάλα, ώστε να βρει στο κάθετο δοκάρι με τους αμυντικούς να απομακρύνουν. 
76΄δεκαλεπτη διακοπή λογω κροτίδων και κάποιων μικρό εντάσεων στην κερκίδα, με το διαιτητικό τρίο να αποσύρεται στα αποδυτήρια. 
97΄αποβολη του Δενδρινού με απευθείας κόκκινη κάρτα λογω έντονου διαλόγου που θα έχει με την κερκίδα, με δέκα για το υπόλοιπο η ΑΕΜ. 
99΄γκοοοοολ για την ΑΕΜ, καλοζυγισμένη σέντρα από δεξιά του Φιλάι στο δεύτερο δοκάρι, κεφαλιά του Τσιούνη και 1-1, μέσα σε εντόνους πανηγυρισμούς. 
106΄γκοοολ γκοοολ γκοοολ για την ΑΕΜ, γέμισμα από τον Ανυφαντή στην αντίπαλη περιοχή, πρώτη κεφαλιά του Λίτσου που θα βρει μόνο του αφύλακτο τον Μιχαλόπουλο, κεφαλιά του τελευταίου και 2-1 μέσα σε ντελίριο πανηγυρισμών από παίκτες φιλάθλους.

Τέλος του παιχνιδιού με τις εικόνες να μιλάνε από μόνες τους, παίκτες φίλαθλοι, προπονητές, διοίκηση ένα κουβάρι με κάποιους να ξεσπούν σε λυγμούς και κλάματα από την υπερπροσπάθεια.

Καλή η διαιτησία των κ.κ Κατσικογιάννη – Καραλή – Σιαμέτη του συνδέσμου Ηπείρου.

ΑΕ Μεσολογγίου: (Πετσίνης – Χρήστου) Ζέρβας Δ, Θεοδωρίδης, Ανυφαντής, Καβαλλάρης, Λίτσος, Δενδρινός, Μεταξούλης (53΄Μιχαλόπουλος), Αρώνης (65΄Φιλάι), Τσιούνης, Νάκος (91΄Ζέρβας Ν), Σαραντόπουλος.

ΠΑΣ Κορίνθου: (Γεωργούλης) Κόντης, Κουλός, Ντερτιλής, Τσάτσος, Τζωρμπατζίδης, Χαρίτος, Μπεχλής (55΄Διαμαντόπουλος), Τσίτσης, Καφαντάρης, Κερμενίδης (70΄Λούβρης), Αμπαδιωτάκης (91΄Καρβούνης).

Μιχάλης Δημητρίου

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Αποτελέσματα Γ΄Εθνικης (4ος Όμιλος)



ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 24ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
2
ΑΕ Μεσολογγίου – Κόρινθος
1
3
ΑΕ Καραϊσκάκης – Ατρόμητος Αχαϊας
2
2
Μεσσηνιακός – Παναρκαδικός
2
2
Δόξα Ν. Μανωλάδας – Πανναυπλιακός
1
1
Αχαϊκή – Εθνικός Σαγέικων
0
4
ΑΕ Ερμιονίδας – ΠΦΟ Πανόπουλο
0
2
Παναργειακός – ΠΑΟ Βάρδας
1
3
Καλαμάτα – Άρης Αιτωλικού
1


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 4ου Ομίλου - Γ’ Εθνικής
Θ
ΟΜΑΔΑ
Β
Υ-Κ
1
ΑΕ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
56
42-18
2
 ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ
52
41-19
3
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
52
41-16
4
ΑΕ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
47
33-24
5
ΔΟΞΑ ΝΕΑΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ
45
33-22
6
ΑΧΑΙΚΗ
37
26-21
7
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
34
27-21
8
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ
34
22-21
9
ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ
33
19-18
10
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ
32
29-32
11
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΧΑΙΑΣ
30
29-26
12
ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
30
32-30
13
ΠΑΝΝΑΥΠΛΙΑΚΟΣ
21
21-40
14
ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
12
17-39
15
ΠΦΟ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
11
14-53
16
ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΑΓΕΙΚΩΝ
10
13-46



ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 2
13/4/14
17.00
Πανναυπλιακός – ΑΕ Μεσολογγίου
13/4/14
17.00
ΠΦΟ Πανόπουλο – ΑΕ Καραϊσκάκης
13/4/14
17.00
Κόρινθος – Παναρκαδικός
13/4/14
17.00
Ατρόμητος Αχαϊας – Μεσσηνιακός
13/4/14
17.00
Άρης Αιτωλικού – ΑΕ Ερμιονίδας
13/4/14
17.00
Εθνικός Σαγέικων – Δόξα Νέας Μανωλάδας
13/4/14
17.00
ΠΑΟ Βάρδας – Αχαϊκή
13/4/14
17.00
Καλαμάτα – Παναργειακός

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Δ.Βισβίκης: "Εμείς δεν εγκαταλείπουμε!!"

Άμεση απάντηση στις δηλώσεις του μέχρι πρότινος προπονητή της ομάδας Δημήτρη Σκούνα, εξέδωσε ο Πρόεδρος της ΑΕ Μεσολογγίου, Διονύσης Βισβίκης, απαντώντας σε όλα όσα είπε ο πρώην προπονητής των "μπλε"

Η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγη ο Πρόεδρος Διονύσης Βισβίκης αναλυτικά αναφέρει:


"Περίμενα να μάθω τους λόγους παραίτησης του προπονητή της ομάδας. Με έκπληξη διάβασα ότι σήμερα ο κ. Σκούνας διαπίστωσε ότι η ομάδα δεν έχει μπάλες και υποδομή για προπόνηση. Θα του θυμίσω ότι ερχόμενος στην ΑΕΜ είχε πει σε όλους μας οτι το αθλητικό υλικό της ομάδας είναι ανώτερης κατηγορίας και τώρα ξαφνικά θυμήθηκε αστείες δικαιολογίες για να εξηγήσει την παραίτηση του.

Τώρα, όσον αφορά τα οικονομικά προβλήματα, σίγουρα υπάρχουν, άλλα καθημερινά παλεύουμε και τα λυνουμε και να θυμησω στον κ.Σκούνα οτι πριν 15 ημέρες που οι παίχτες πληρώθηκαν έναντι οφειλών, αυτός απαίτησε και εξωφλήθηκε και τον μήνα Απρίλιο (έξωφλημενος μέχρι και 20 Απριλίου).

Κύριε Σκούνα εγώ προσωπικά και οι παίχτες της ομάδας δεν θα πηδήξουμε απο το καράβι όπως έκαναν αρκετοί γιατί ειναι γνωστό ποιοι πήδανε απο το καράβι και θα παλέψουμε για την σωτηρία της ΑΕΜ όπως κάναμε και τον Δεκέμβριο, που την ομάδα την ενίσχυσαμε με ποδοσφαιριστές ανώτερης κατηγορίας, τους οποίους σε συνδιασμό με την άρτια υποδομή και λειτουργία της ομάδας καταφέρατε να διαχειριστείτε με επιτυχία και να φτάσει η ΑΕΜ να διεκδικεί την σωτηρία της. Δεν αμφισβήτω το έργο σας, αλλά η εικόνα της ομάδας στο τελευταίο παιχνίδι σε συνδιασμό με τους αστείους λόγους παραίτηση σας με γεμίζουν ερωτηματικά και με κάνουν να σας ευχηθώ στην επόμενη ομάδα σας να βρείτε και μπάλες αλλά και να έχετε μόνο τον ρόλο του προπονητή και κανέναν άλλο.... Και ο νοών νοείτο...

Υγ : Για τις 20 ημέρες που έχετε προπληρωθεί και "χρωστάτε" στην ομάδα, θα ήταν καλό να μας τα επιστρέψετε σε μπάλες ..." 

Ο πρόεδρος 
Βισβίκης Δημ. Διονύσης

Επίσημα τέλος ο Σκούνας!!

Παρελθόν από τον πάγκο της ΑΕΜ είναι από εχθές ο μέχρι πρότινος προπονητής της Δημήτρης Σκούνας. Σε συζητήσεις με τον πρόεδρο της ομάδας Διονύση Βισβίκη συμφώνησαν πως για το καλό της ομάδας θα πρέπει να υπάρξει λύση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Ανακοίνωση εξέδωσε πριν λίγη ώρα η διοίκηση των "μπλε" δίνοντας και επίσημα τέλος στην συνεργασία με τον Δημήτρη Σκούνα. Αναλυτικά αναφέρει: 
"Η Διοίκηση της ΑΕΜ ανακοινώνει ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του Δημήτριου Σκούνα, με αποτέλεσμα τη λύση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Όσον αφορά στην ΑΕΜ συνεχίζει την προσπάθεια για τον έναν και μοναδικό στόχο που είναι η παραμονή στη Γ´ Εθνική και σύντομα θα ανακοινώσουμε το όνομα του νέου προπονητή."
 

Ο πρόεδρος
Βισβίκης Δημ. Διονύσης

Χωρίς τον δικό μας Γιάννη!!

Ο αείμνηστος Γιάννης Κυράστας μαζί με την άλλη
μεγάλη δόξα της ΑΕΜ, Μίμμη Δενδρινό και τότε βοηθό του.
Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 1η Απριλίου από τον άδικο χαμό του Γιάννη Κυράστα. Η κορυφαία αυτή φυσιογνωμία του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο, έφυγε, νικημένη από μια σπάνια ασθένεια. Ο Άνθρωπος που χάρισε στην ΑΕΜ, κορυφαίες στιγμές και έγραψε το όνομα του στην ιστορία της ομάδας, με χρυσά γράμματα. Φόρεσε σε τρεις αγώνες την φανέλα με το κανόνι στο στήθος, κάτι που αποτελεί ξεχωριστή στιγμή για στην μεγάλη ιστορία του Συλλόγου. Ωστόσο μοιάζει σα να μην έχει φύγει από κοντά μας καθώς ζει στις αναμνήσεις μας.

Από τις αρχές του Μάρτη του 2004 ο πρώην άσος του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, αντιμετώπιζε ένα σοβαρότατο πρόβλημα με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε δύο κρίσιμες χειρουργικές επεμβάσεις. Στις 22 Μαρτίου του ο Γιάννης Κυράστας ανακτά τις αισθήσεις του και με περίσσεια αξιοπρέπεια και δύναμη ψυχής σκορπάει ελπίδα. Μία εβδομάδα αργότερα όμως τα πράγματα αλλάζουν και η κατάσταση της υγείας του δυσχεραίνει απότομα. Πρωταπριλιά του 2004 και η είδηση στα δελτία μόνο με ψέμα έμοιαζε. Κακόγουστο… Δυστυχώς ήταν αλήθεια… Πίσω του άφησε τρία διαμάντια, τη γυναίκα του Ρούλα και τις κόρες του Εβελίνα και Βέρα.

Ο Γιάννης Κυράστας στον Ολυμπιακό
Ο Γιάννης Κυράστας γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1952. Είκοσι χρόνια αργότερα, στις 10 Δεκεμβρίου 1972 ο αείμνηστος Λάκης Πετρόπουλος τον εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά να φορέσει την φανέλα του Ολυμπιακού σε μία αναμέτρηση εναντίον της Καβάλας. Ο Κυράστας, που μέχρι τότε αγωνιζόταν στα τμήματα υποδομής των "ερυθρόλευκων", εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την ευκαιρία που του δόθηκε και γρήγορα καθιερώθηκε στην ομάδα του Πειραιά, αγωνιζόμενος στη θέση του δεξιού μπακ. Ως παίκτης του Ολυμπιακού κατέκτησε 5 Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα, έχοντας 223 συμμετοχές, 16 εκ των οποίων σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις.

Ο Γιάννης Κυράστας στον Παναθηναϊκό
Το 1981 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης θέλει να επιτύχει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στο γόητρο του αιωνίου αντιπάλου, και ταυτόχρονα να ισχυροποιήσει την ομάδα του. Την αρχή την είχε κάνει ένα χρόνο πριν, με την απόκτηση του Γιώργου Δελληκάρη. Τώρα ήταν η σειρά του Μάικ Γαλάκου και του Γιάννη Κυράστα να αλλάξουν στρατόπεδο και να ντυθούν στα πράσινα. Έτσι, ξεκινάει άλλο ένα λαμπρό κεφάλαιο στην ποδοσφαιρική του ιστορία, αφού ως παίκτης του Παναθηναϊκού πανηγύρισε το κύπελλο το οποίο κατέκτησε την πρώτη του χρονιά στην Παιανία, όπως και τα 2 νταμπλ, του 1984 και του 1986. Συνολικά φόρεσε την φανέλα με το "τριφύλλι" 145 φορές, εκ των οποίων οι 14 ήταν σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον Παναθηναϊκό άλλαξε και η θέση που αγωνιζόταν, αφού από το δεξί άκρο της άμυνας μετακινήθηκε στη θέση του κεντρικού αμυντικού, όπου με την τεχνική του δημιούργησε την λεγόμενη "σχολή Κυράστα". Ο Γιάννης Κυράστας "κρέμασε" τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια τον Νοέμβριο του 1986 σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο τον Άρη, αφού πρώτα είχε προλάβει να γευτεί την χαρά την κατάκτησης 7 Πρωταθλημάτων και 6 Κυπέλλων. Μάλιστα τότε είχε κάνει μία δήλωση η οποία είχε σχολιαστεί πολύ. "Στο τέλος της καριέρας μου, μπορώ να πω ότι αισθάνομαι πιο πολύ Παναθηναϊκός από ότι Ολυμπιακός".

Ο Γιάννης Κυράστας στην εθνική
Σημαντικό κομμάτι της καριέρας του Γιάννη Κυράστα αποτέλεσε η Εθνική ομάδα. Ως ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών που έχει να παρουσιάσει η χώρα μας, ήταν λογικό να διαπρέψει με την φανέλα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Ήταν μόλις 22 ετών όταν στο ημίχρονο της φιλικής αναμέτρησης με την Κύπρο, στις 15 Νοεμβρίου 1974, αγωνίστηκε για πρώτη φορά με το εθνόσημο, ως αλλαγή του Ιωσηφίδη, στο ημίχρονο. Τελευταία του εμφάνιση με την εθνική ομάδα πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου 1985, για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1986, με αντίπαλο την Πολωνία. Ενδιάμεσα πρόλαβε να αγωνιστεί άλλες 44 φορές με την γαλανόλευκη, ενώ κορυφαία του στιγμή με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αποτελεί -δίχως δεύτερη σκέψη- η συμμετοχή του στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το 1980, στα γήπεδα της Ιταλίας.

Ο Γιάννης Κυράστας στους πάγκους
Ο Γιάννης Κυράστας ως ένας γνήσιος άνθρωπος του ποδοσφαίρου δεν μπόρεσε να μείνει μακριά για πολύ καιρό από την μεγάλη του αγάπη, και σύντομα επέστρεψε στις...υπηρεσίες της, αυτή τη φορά από το πόστο του προπονητή. Για πρώτη φορά σε πάγκο ομάδας κάθισε την περίδο 1987-88, αναλαμβάνοντας τον Εθνικό Ελληνορόσσων. Την επόμενη σεζόν θα κρατήσει στα χέρια του τις τύχες της ΑΕ Μεσολογγίου, χαρίζοντας στο λαό του Μεσολογγίου, μεγάλες και ιστορικές στιγμές, καθώς και τεράστιες νίκες, όπως το 4-1 κόντρα στον Παναιτωλικό. Το 1990 αναλαμβάνει την Προοδευτική. Επόμενος σταθμός του ο Εθνικού Πειραιώς, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια θα επιστρέψει στην Προοδευτική. Το μεγάλο άλμα θα το πραγματοποιήσει το 1993, όταν και αναλαμβάνει τον Πανιώνιο, που τότε αγωνιζόταν στη Β' εθνική, ενώ την αμέσως επόμενη σεζόν κάθεται στον πάγκο του Παναργειακού. Στην Α΄ Εθνική θα κοουτσάρει για πρώτη φορά το 1995, ως προπονητής του Εθνικού, ενώ θα ακολουθήσει ο Πανιώνιος (το 1997) και ο Πανηλειακός (το 1999), πριν έρθει η στιγμή της μεγάλης καταξίωσης και της πρόσληψης στον Παναθηναϊκό.

Και πάλι πράσινος
Τότε, το καλοκαίρι του 1999, κάποιοι μίλησαν για "λευκές πετσέτες" ακούγοντας το όνομα του Γιάννη  Κυράστα για τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Η ιστορία έχει ήδη κρίνει εντός των αγωνιστικών χώρων ποιος είχε δίκαιο, χαρακτηριστική όμως θα μείνει η δήλωση του Κυράστα λίγο μετά την απώλεια του πρωταθλήματος: "Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό. Σας το είχα πει εγώ, τι να συζητάμε τώρα"; Στη συνέχεια της καριέρας του ακολούθησε ο Ηρακλής, για να επιστρέψει στο πολυαγαπημένο του "τριφύλλι" τη σεζόν 2001-02. Από τους πάγκους αποχώρησε στις 9 Δεκεμβρίου 2001 μετά από μία εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ.