Σάββατο 27 Απριλίου 2013

H Έξοδος του Μεσολογγίου

Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Μεσολόγγι, η 187η επέτειος από την Εξόδο της Φρουράς των ΕΛEYΘEPΩN ΠOΛIOPKHMENΩN. Το ΑΕΜ news μην ξεχνώντας την ιστορία της Ιεράς Πόλεως μας, κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στη μεγαλύτερη πράξη αυτοθυσίας στο κόσμο.

Σημαντικότατο ρόλο έπαιξε το Μεσολόγγι κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Μετά τη μάχη του Πέτα, οι Τούρκοι κατευθύνθηκαν στο Μεσολόγγι του οποίου η στρατηγική θέση εξασφάλιζε τον έλεγχο της Πελοποννήσου για όποιον το κατακτούσε. Η πρώτη σημαντική απειλή ήρθε την 20η Ιουλίου 1822 από τη θάλασσα, όταν έφτασε ενωμένος τουρκικός και αιγυπτιακός στρατός υπό τις διαταγές του Χασάν Πασά με 84 καράβια. Μετά από την πρώτη αποτυχημένη επίθεση οι Έλληνες ξεκινούν διαπραγματεύσεις με διαμεσολαβητή τον Βαρνακιώτη (ο οποίος στη συνέχεια λέγεται ότι «προσκύνησε» τους Τούρκους) με τον Ομέρ Βρυώνη. Η πόλη προστατευόταν από το «φράχτη» το χωμάτινο ανάχωμα που είχε κατασκευάσει ο Αθ. Ραζηκώτσικας και από την έξω μεριά με μια τάφρο πλάτους 2μ., βάθους 1,20 μ. και μήκους 1600 μ. Κατά μήκος του φράχτη παρατάχθηκαν 350 άνδρες από το Μεσολόγγι και 500 Αιτωλικιώτες. Πάνω στο τείχος υπήρχαν ακόμη 14 κανόνια και 2 τουρκικά που είχαν πάρει καθώς και μπαρούτι για ένα μήνα.
Στις 21 Οκτωβρίου φτάνουν στην πόλη ο Κίτσος Τζαβέλας και ο Μπότσαρης με λίγους άνδρες και στη σύσκεψη που ακολούθησε με τον Μαυροκορδάτο αποφασίζουν «αγώνα μέχρις εσχάτων».Την αποτυχία της τουρκικής επίθεσης των 11.000 ανδρών διαδέχτηκαν διαπραγματεύσεις οι οποίες έδωσαν πολύτιμο χρόνο στους Μεσολογγίτες για να οργανώσουν την άμυνά τους και στους Υδραίους να προλάβουν να στείλουν στις 8 Νοεμβρίου επτά καράβια για να βοηθήσουν το Μεσολόγγι.

Οι Τούρκοι όρισαν την επίθεση ανήμερα των Χριστουγέννων του 1822, με σκοπό να βρουν τους Έλληνες απροετοίμαστους λόγω της γιορτής. Την παραμονή της επίθεσης, ο Κωνσταντίνος Γούναρης από τα Γιάννενα, ο Έλληνας γραμματέας του Ομέρ Βρυώνη, του οποίου τη γυναίκα και τα παιδιά είχαν όμηρους οι Τούρκοι στην Άρτα, πρόδωσε το σχέδιο στους Έλληνες κι έτσι όταν επιτέθηκαν οι Τούρκοι βρήκαν άντρες και γυναίκες σε κάθε προμαχώνα να αντιστέκονται ηρωικά. Έτσι οι Έλληνες πήραν τη νίκη, ενώ ο Γούναρης μετά τη σφαγή της οικογένειάς του καλογέρεψε στο μοναστήρι της Κλεισούρας.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν ανάμεσα στις δύο πολιορκίες, οργανώνεται η οχύρωση της πόλης με άνοιγμα μεγάλης τάφρου, που ανατέθηκε στον Ιταλό φιλέλληνα μηχανικό Πέτρο Κοκκίνη, και με 48 κανόνια. Έχοντας τελεσίγραφο του Σουλτάνου ο Κιουταχής με 35.000 στρατό, στρατοπεδεύει έξω από το Μεσολόγγι τέλος Απριλίου του 1825. Μέσα στο Μεσολόγγι βρίσκονταν περίπου 4.500 Έλληνες μαχητές. Στη θάλασσα ο στόλος του Μαχμούτ Πασά περιπολεί και εφοδιάζει τους Τούρκους με τρόφιμα και πολεμοφόδια συνεχώς. Τον Ιούνιο ο Κιουταχής διατάζει γενική έφοδο η οποία αντικρούεται με πάθος. Βλέποντας την ηρωική αντίσταση ο Κιουταχής επιχειρεί διαπραγματεύσεις για να πετύχει συνθήκη, κάτι που οι Έλληνες αρνούνται. Η πολιορκία συνεχίζεται και οι Έλληνες, αν και χωρίς τροφή και πολεμοφόδια, εξακολουθούν να αντιστέκονται και προκαλούν το θυμό του Σουλτάνου που απειλεί να του «πάρει το κεφάλι αν δεν πέσει το Μεσολόγγι».

Το Δεκέμβριο του 1825 ο Ιμπραήμ Πασάς πολιορκεί το Μεσολόγγι και αφού αποτυγχάνει, επιζητεί τη συνεργασία του Κιουταχή. Η κατάσταση όμως για τους Έλληνες χωρίς προμήθειες γίνεται όλο και πιο απελπιστική, καθώς ο λιμός και οι αρρώστιες είναι πλέον γεγονός. Ο Μιαούλης αδυνατεί να εφοδιάσει τους μαχητές κι έτσι αποφασίζεται η Έξοδος τη νύχτα της 10ης Απριλίου του 1826. Κατασκευάστηκαν τρεις κινητές γέφυρες που στήθηκαν σε ισάριθμα σημεία. Σε αυτές μοιράστηκαν όσοι θα εξέρχονταν, ενώ οι ανήμποροι μαζί με όσους επέλεξαν να πεθάνουν κοντά τους, κατέλαβαν τα ανθεκτικότερα κτίρια μαζί με πυρομαχικά για να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων. Πριν την Έξοδο μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων και καίνε ό,τι περιττό. Λίγο πριν όμως, αντιλαμβάνονται την προδοσία του σχεδίου στον Ιμπραήμ από κάποιον, πιθανώς Τούρκο, από το Σώμα του οπλαρχηγού Ίσκου. Αν και τροποποιούν το σχέδιο, η σύγχυση, ο πανικός την ώρα της Εξόδου και τα τουρκικά πυρά προκαλούν τεράστιες απώλειες. Η υποστήριξη που περίμεναν στον Αϊ-Συμιό από τους μαχητές του Καραϊσκάκη, δεν ήρθε λόγω αιφνίδιας αντικατάστασής του στη ηγεσία των δυνάμεων της Στερεάς Ελλάδας.

Μόλις 1.300 μαχητές κατάφεραν να φτάσουν στην Άμφισσα, ενώ αποδεκατίστηκαν τα γυναικόπαιδα. Όσοι δεν κατάφεραν να βγουν, με αρχηγό τον Χρήστο Καψάλη έβαλαν φωτιά και ανατίναξαν την πυριτιδαποθήκη. Ο δεσπότης Ιωσήφ Ρωγών μετά από σκληρή αντίσταση επί δύο μερόνυχτα στον ανεμόμυλο, έβαλε φωτιά στο τελευταίο βαρέλι με τα πολεμοφόδια ολοκληρώνοντας περίλαμπρα στις 12 Απριλίου του 1826, το Έπος της Εξόδου.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Πρωτάθλημα και στους Παίδες!!!

Με πανηγυρικό τρόπο η ομάδα Παίδων της ΑΕΜ, κέρδισε μέσα στο Αντίρριο τον μαχητικό 
Ατρόμητο και κατέκτησε τον τίτλο του 1ου ομίλου για παιδικό πρωτάθλημα.


Η ομάδα μετά από 13 χρόνια στέφθηκε πρωταθλήτρια με το τελευταίο πρωτάθλημα να το είχε κατακτήσει την αγωνιστική περίοδο 1999-2000 με προπονητή τον τωρινό τεχνικό υπεύθυνο των Ακαδημιών της Γιάννη Γουλή.

Η ομάδα της ΑΕΜ με προπονητή τον νεαρό Γιώργο Πετσίνη (γιόρτασε την κατάκτηση του 1ου τίτλου της προπονητικής του καριέρας δίπλα στο σπίτι του και εναντίον της ομάδας που ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά του βήματα) από την αρχή της φετινής χρονιάς έδειξε ότι θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή με σταθερή πορεία και παίζοντας θαυμάσιο ποδόσφαιρο κατά γενική ομολογία κατέκτησε δίκαια τον τίτλο του πρωταθλητή

Τα γκολ της νίκης πέτυχαν οι Ακρίδας (23΄, 35΄),  Ρούσσης (42΄), Λένης (54΄) και έκλεισε το σκορ στο 75΄ο Ντρούκας με κεφαλιά σε κόρνερ του Αυτζή. Στο 39΄ο Λένης Κ. σημάδεψε με σούτ το οριζόντιο δοκάρι των γηπεδούχων.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ: Παντελίδης Ε., Καλαβρουζιώτης, Μαστραπάς, Ταμπάκης, Κασόλας (62΄Αριστόπουλος), Ράπτης, Πατογιάννης (51΄Μέντζας), Ρηγόπουλος (70΄Καλπουζάκης), Πλυταριάς, Μαστροκώστας (60΄Κουβέλης), Καραδήμας.

ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Αντωνόπουλος (75΄ Ρόμπολας) Τρανός (61΄Ρήγας), Γιαννόπουλος (57΄Τάσσος Π.), Ντρούκας , Μπλαχούρας, Ιωάννου Γ., Ακρίδας Ζ.(57΄Κουφός Ι.), Σταμάτης Κ.(33΄Λένης Κ.), Ρούσσης Π.(63΄Ράπτης), Αυτζής Ι., Καβαλλάρης Δ. (63΄Αλεξανδρής).








πηγή: mesologgisport.blogspot.gr



Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Απονεμήθηκε το τρόπαιο στην ΑΕΜ (pics)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η απονομή του τροπαίου για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην ΑΕΜ. Η απονομή έγινε στα πλαίσια φιλικού αγώνα με φιλανθρωπικό σκοπό, ανάμεσα σε παλαίμαχους της ομάδας της Ουνέσκο και μιας μικτής ομάδας του δήμου Μεσολογγίου, για την οικονομική ενίσχυση του Κατοχιανού σωφρονιστικού υπαλλήλου Σπύρου Λαχανά.































Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Οι σκέψεις για τη νέα Γ' Εθνική!

Πριν από περίπου τρία χρόνια ο Γιώργος Σαρρής ανέλυε, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει από τη θέση του προέδρου Επιτροπής Πρωταθλήματος της Δ' Εθνικής τότε, τις σκέψεις του για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών που απαιτούνταν να γίνει. Μάλιστα, σχολίαζε ότι την ΕΠΟ περίμενε πολλή δουλειά.

Τρία χρόνια μετά πολλά έχουν αλλάξει! Ο ίδιος βρίσκεται από τον περασμένο Οκτώβρη στον προεδρικό θώκο της Ομοσπονδίας, η αναδιάρθρωση έχει εγκριθεί από τις 22 Φεβρουαρίου και, πλέον, άπαντες μετρούν αντίστροφα για την έναρξη του νέου πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής, που θα αποτελείται από 6 ομίλους των 16 ομάδων, έκαστος. Πλέον, οι άνθρωποι της ΕΠΟ βρίσκονται στη διαδικασία της δημιουργίας των προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούν τα σωματεία για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής και τις οποίες δρομολογεί ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, στον οποίο έχει πέσει το... βάρος της αναδιάρθρωσης.

Με πιο απλά λόγια, συντάσσεται η προκήρυξη της νέας Γ' Εθνικής! Σήμερα παρουσιάζουμε τις προτάσεις για τους όρους συμμετοχής που θα τεθούν υπό συζήτηση την Τετάρτη στη συνάντηση της Επιτροπής Πρωταθλήματος με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Εύβοιας, και υπό... ψήφιση στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ!

''Ταβάνι'' στα μπάτζετ!
Σε αυτή τη νέα... μέρα που ξημερώνει για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι σαφής η πρόθεση της ΕΠΟ να θέσει αυστηρά οικονομικά πλαίσια, σύμφωνα και με τα προστάγματα της ΟΥΕΦΑ, εντός των οποίων θα πρέπει να κινηθούν τα σωματεία. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να μπει ανώτατο όριο στα μπάτζετ, που δεν αποκλείεται να είναι το ποσό των 200.000 ευρώ! Ο προϋπολογισμός κάθε συλλόγου θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένος και θα κατατίθεται στην ΕΠΟ, η οποία θα προβαίνει στον απαιτούμενο έλεγχο κίνησης. Με αυτό τον τρόπο, οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας επιθυμούν να εξαλείψουν τις... σπατάλες των προηγούμενων ετών, που αφενός μετατρέπονταν σε δυσβάστακτα χρέη για τις ομάδες, αφετέρου δεν συνάδουν με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Συν τοις άλλοις, κάθε σωματείο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 200 μέλη με υποχρεωτική ετήσια συνδρομή 100 ευρώ!

Σκέψεις για κατάργηση των ορίων ηλικίας!
Ένα άλλο μείζον ζήτημα που απασχολεί τους ανθρώπους των ομάδων, αλλά και αυτούς της Ομοσπονδίας, είναι αυτό των ορίων ηλικίας των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην ενδεκάδα. Ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου προτίθεται να προτείνει στο συμβούλιο την κατάργηση τόσο του ανώτατου όσο και του κατώτατου ορίου ηλικίας για τα επόμενα δύο χρόνια, με σκοπό τη διευκόλυνση των συλλόγων. Εφόσον, όμως, διατηρηθεί ο κανονισμός, το κατώτατο όριο θα πέσει στα 18 έτη, ενώ σε αυτή την περίπτωση μάλλον θα μειωθεί και ο αριθμός των 'μικρών' που θα υποχρεούται να χρησιμοποιήσει μία ομάδα. Όπως και να 'χει, πρόκειται για θέμα που θα απασχολήσει τη Γενική Συνέλευση των Ενώσεων τον προσεχή Ιούνιο, η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο.

''Ανοιχτό'' το γηπεδικό
Σε ό,τι έχει να κάνει με το γηπεδικό, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, αφού δεν έχει ανοίξει ο φάκελος των προϋποθέσεων που αφορούν στη συγκεκριμένη κατηγορία και οι οποίες πρέπει να καλύπτονται για να μπορέσει ένα σωματείο να πάρει την επιθυμητή αδειοδότηση. Πάντως, κάθε γήπεδο θα πρέπει να έχει ελάχιστη χωρητικότητα τις 500 θέσεις καθήμενοι, ενώ ίσως εξεταστεί η πιθανότητα για 300 θέσεις. Κατόπιν συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη του γηπέδου, το κάθε σωματείο θα διατηρεί αποκλειστική ή προνομιακή χρήση των χώρων του. Επιθυμία της διοργανώτριας Αρχής είναι να υπάρχει και η δυνατότητα φωτισμού.

Προτεραιότητα στο ελληνικό στοιχείο
Αναφορικά με την... ταυτότητα των ποδοσφαιριστών που θα έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στη νέα κατηγορία, πρόθεση της ΕΠΟ είναι να διατηρήσει την απαγόρευση της συμμετοχής αλλοδαπών ποδοσφαιριστών, όμως ίσως επιτραπεί αυτή των κοινοτικών, πιθανότατα μέχρι δύο και έως την ηλικία των 24 ετών. Επίσης, θα τεθεί στο... τραπέζι των συζητήσεων η συμμετοχή των ομογενών! Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους πάγκους, αφού οι προπονητές των ομάδων θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι Έλληνες με δίπλωμα UEFA Β' και δελτίο πιστοποίησης προπονητή με όλες τις υποχρεώσεις.

Πληροφορίες για ομάδες Νέων-Παίδων και Κύπελλο
Από εκεί και πέρα, τα σωματεία υποχρεούνται να διατηρούν ομάδες Νέων (Κ-18) και Παίδων (Κ-16), τα οποία θα συμμετάσχουν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα είτε της κατηγορίας, σε περίπτωση που διοργανωθεί τέτοιο, είτε σε αυτά των Ενώσεων. Σχετικά με το Κύπελλο, οι ομάδες θα συμμετάσχουν στις διοργανώσεις των Ενώσεών τους,

Δικαιώματα και... υποχρεώσεις!
Αναφορικά με τα εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα, την κεντρική διαχείριση θα έχει η ΕΠΟ, ενώ η κάθε ομάδα θα είναι ιδιοκτήτρια των δικών της εμπορικών δικαιωμάτων σε συνεννόηση με τον εκάστοτε ιδιοκτήτη του γηπέδου, στο οποίο θα αγωνίζεται. Τέλος, κάθε σύλλογος οφείλει να ορίσει υπεύθυνους Γηπέδου, Νομικής εκπροσώπησης, αλλά και Εμπορικών και Διοικητικών υποθέσεων.

Προβιβασμός και υποβιβασμός ομάδων
Η μορφή που θα έχει τη νέα σεζόν το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής δεν θα είναι η τελική, αντιθέτως θα αποτελέσει τη μετάβαση σε αυτήν που θα έχει τη σεζόν 2014-2015. Σύμφωνα με το πλάνο της ΕΠΟ, θα καθιερωθεί μία κατηγορία αποτελούμενη από 4 ομίλους των 16 ομάδων (σύνολο 64). Επομένως, όπως είναι γνωστό, στο προσεχές πρωτάθλημα την άνοδο θα πανηγυρίσουν οι έξι πρωταθλήτριες, ενώ συνολικά 46 ομάδες θα υποβιβαστούν στα τοπικά της ελληνικής επικράτειας. Από τους 4 ομίλους θα υποβιβαστούν 8 ομάδες, ενώ από τους άλλους 2 θα πέσουν οι 7 ομάδες.

Δημήτρης Θεοδώρου 

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Σαρρής: "Η ΑΕΜ είναι εμπειρία ζωής"

Συνέντευξη στο Aitosports.gr και τον Μιχάλη Δημητρίου παραχώρησε ο προπονητής της ΑΕ Μεσολογγίου Σταμάτης Σαρρής μιλώντας για όλους και για όλα για πρώτη φορά την φετινή περίοδο.


Κύριε Σαρρή καλησπέρα, αφού σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση σας στο κάλεσμα μας για την συνέντευξη αυτή, να σας εκφράσω και τα συγχαρητήρια μας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Κ. Δημητρίου, εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να με φιλοξενήσετε στο site σας και σας εύχομαι κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία!


Πως βιώσατε την πρώτη σας εμπειρία ως πρώτος προπονητής σε έναν σύλλογο με μεγάλη ιστορία σαν την ΑΕ Μεσολογγίου, και σε ένα πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής με πολλές ιδιαιτερότητες;

Η αλήθεια είναι πως η εμπειρία μου ως πρώτος προπονητής στην ΑΕΜ περιελάμβανε ανάμεικτα συναισθήματα και έντονες συγκινήσεις. Οπωσδήποτε είναι μία θέση με πάρα πολύ πίεση, ευθύνες και θα την χαρακτήριζα, όχι απλά επαγγελματική εμπειρία, αλλά και εμπειρία ζωής.


Αναλάβατε την ομάδα την 4η αγωνιστική μετά από την αποχώρηση του κ. Βασιλείου και το επεισόδιο που υπήρχε μεταξύ σας, ακούστηκαν πολλά γράφτηκαν πολλά χωρίς όμως να πάρετε θέση εσείς μέχρι σήμερα.

Δυστυχώς η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν έχουμε όλοι ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες. Καθένας που κουβαλάει ένα όνομα σε οποιοδήποτε χώρο, απολαμβάνει περισσότερα προνόμια, πάσης φύσεως, σε σύγκριση με κάποιον που μπορεί να εργάζεται το διπλάσιο και ωστόσο πολύ δύσκολα να δικαιώνεται.

Κάτι τέτοιο συνέβη μ΄ εμένα και τον κ. Βασιλείου, όπου δυστυχώς λόγω της μεγάλης ποδοσφαιρικής του φήμης αλλά και όσων είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό του Αγρινίου, χωρίς να ακουστεί η δική μου γνώμη, δημιουργήθηκε η άδικη αίσθηση ότι εγώ ήμουν αυτός που προκάλεσα τη φυγή του. Για το μόνο που θα ήθελα να ενημερώσω το ποδοσφαιρικό κοινό, όσον αφορά το συμβάν αυτό, είναι ότι μετά την επίθεση που εξαπέλυσε προς το πρόσωπό μου με σκευωρίες του τύπου ότι εγώ δυσφημώ το έργο του εκτός ποδοσφαιρικού τμήματος, έθεσα άμεσα την παραίτησή μου στη διεύθυνση της διοίκησης. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι σκευωρίες κατ έπεσαν από τις ίδιες "πηγές" που έφερε ως αποδείξεις.

Λοιπόν, η τιμή και τα παντελόνια, όπως ο ίδιος ανέφερε συνεχώς, είναι δύσκολο τη μεν να υπερασπιστεί τα δε να τα φοράς σωστά , δεν έκανε πράξη την παραίτησή του σε περίπτωση που οι ισχυρισμοί του κατ έπεφταν -όπως και έγινε- αλλά επέλεξε το δρόμο της σιωπής.

Τέλος, επειδή σ’ ένα τμήμα της συνέντευξις του ανέφερε :  "το ποδόσφαιρο χάλασε από τότε που ασχολήθηκαν με αυτό μάνατζερ, γυμναστές που ήθελαν να γίνουν προπονητές και στοίχημα" ήταν ξεκάθαρο ότι φωτογράφιζε και εμένα έχω να απαντήσω το εξής: Το ποδόσφαιρο, καταστράφηκε όταν διάφοροι προπονητές αυτού του είδους είχαν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τεράστια μπάτζετ, τα οποία κατασπατάλησαν σε χείριστες επιλογές μην αφήνοντας καμία ποδοσφαιρική κληρονομιά πίσω τους στραγγαλίζοντας έτσι οικονομικά εύρωστους ανθρώπους, που ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν το ποδόσφαιρο αλλά δεν είχαν τις κατάλληλες γνώσεις.


Ποσό δύσκολο είναι σε μια ομάδα που κατά γενική ομολογία ήταν η πιο ποιοτική στον 5 όμιλο και με την βαθμολογική διαφορά να αυξάνεται κάθε αγωνιστική ένας προπονητής να κρατάει σε εγρήγορση τους παίχτες του;

Το ρόστερ της ΑΕΜ αποτελείται από πάρα πολύ ποιοτικούς παίκτες και όλοι μας ήμασταν πάρα πολύ συγκεντρωμένοι στον μοναδικό στόχο, την κατάληψη της πρώτης θέσης. Μπορεί κάθε Κυριακή η βαθμολογική διαφορά να αυξανόταν, ωστόσο οι συνεχόμενες εναλλαγές στις υπόλοιπες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα- λόγω του σύντομου πρωταθλήματος- αλλά και το γεγονός πως με ένα δύο στραβά αποτελέσματα έμπαινες σε περιπέτειες, μας έδιναν μία εγρήγορση ώστε να μην χαλαρώσουμε καθόλου μέχρι και την μαθηματική κατάληψη της πρώτης θέσης.


Η Τέταρτη 6 Μαρτίου 2013, μια μελανή σελίδα για την φετινή πορεία της ομάδας σας, αναφέρομαι στο τελικό κυπέλλου για όσους δεν κατάλαβαν, τι έφταιξε;

Θα συμφωνήσω μαζί σας πως η απώλεια του κυπέλλου γι’ αυτήν την ομάδα λογίζεται ως μια πολύ μεγάλη αποτυχία. Χωρίς κανένα ίχνος δικαιολογίας θεωρώ ότι η μεγάλη νίκη στα Μετέωρα, το βαρύ πρόγραμμα που ακολουθούσε στο πρωτάθλημα και η φαινομενικά χαμηλή δυναμικότητα του αντιπάλου απέσπασε την απαιτούμενη συγκέντρωση των παικτών μου και το πληρώσαμε. Κανένα παιχνίδι δεν μπορείς να το κερδίσεις μόνο με τη φανέλα, το Λουτρό μας τιμώρησε, αλλά πιστεύω πως αυτός ο τελικός έστω και με αρνητικό πρόσημο, έγινε ένα πάρα πολύ καλό μάθημα για όλους μας.


Θέλω να σταθούμε σε ένα θέμα που μου προκάλεσε πολλά ερωτήματα την φετινή περίοδο, η ομάδα ξεκίνησε με ένα ρόστερ που αποτελούταν από 28 - 29 ποδοσφαιριστές αν δεν κάνω λάθος, φτάσαμε στην τελευταία αγωνιστική με ρόστερ 20 παιχτών με αποχωρίσεις πολλών μικρών.

Δεν κάνετε λάθος. Το ρόστερ της ομάδας ήταν 29 άτομα κάτι για το οποίο διαφώνησα στις αρχές της σεζόν. Και για να γίνω σαφής θεωρούσα ότι το ρόστερ ήταν μεγάλο, και με την μετέπειτα μου ιδιότητα ως προπονητής, πολύ πρόχειρα σχεδιασμένο. Όχι ως προς την ποιότητα των παικτών, αλλά ως προς την κατάρτιση και τη λειτουργικότητά του. Όσον αφορά την συμπεριφορά κάποιων από τους λεγόμενους "μικρούς" θα τη χαρακτήριζα επιεικώς απαράδεκτη, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τους δίνω ένα ελαφρυντικό, την κακή επιρροή των πατεράδων τους που λόγω της παθολογικής τους αγάπης και του πατρικού φίλτρου εν τέλει λειτουργούν ως χείριστοι συμβουλάτορες.

Εδώ θα μου πείτε έχει αποδομηθεί ο ρόλος του σχολείου όπου σε κάθε δύσκολη στιγμή επεμβαίνουν οι γονείς ενάντια των δασκάλων και πάντα υπέρ των παιδιών. Είναι δυνατόν να ανταπεξέλθουν αυτά τα παιδιά στα σκληρά αποδυτήρια ποδοσφαιρικών ομάδων; 16 έως 18 χρονών δε θεωρείσαι μικρός, αλλά πρέπει να έχεις ήδη αναπτύξει έντονα την ιδιότητα της αυτοκριτικής και δεν μπορεί συνέχεια να ευθύνονται τα σωματεία και οι προπονητές για τις προσωπικές σου αποτυχίες, χωρίς όμως να αποκλείω και αυτό.

Θεωρώ πάντως πως η ανυπομονησία τους και το γεγονός ότι πλέον δύσκολα τους χαλάνε χατίρι, έχει αποδειχτεί καταστροφικό γι αυτούς. Όσο πιο πίσω πάμε σε γενιές, τόσο πιο πολύ βρίσκουμε στοιχεία εργατικότητας υπομονής και σεβασμού στις αντίστοιχες ηλικίες. Ίσως είναι λίγο βαρύ αυτό που θα πω, αλλά τελικά ίσως λειτούργησε αντίθετα απ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη η υποχρεωτική χρήση μικρών στις ομάδες. Και αυτό γίνεται μάλλον, γιατί - τελικά- αν δώσεις στον Έλληνα εξουσία την καταχράζεται. Δυστυχώς ο Έλληνας νεαρός παίχτης το βλέπει σαν εξουσία και όχι σαν ευκαιρία. Όχι βέβαια πως δεν υπάρχουν και πολύ φωτεινές εξαιρέσεις που μας δείχνουν που ακριβώς θα ήταν ο Έλληνας παίχτης, αν αυτοί ήταν ο κανόνας. Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη. 


Η πιο ευχάριστη στιγμή της φετινής χρονιάς και η πιο δυσάρεστη;

Σαν την πιο δυσάρεστη, οπωσδήποτε, θα χαρακτήριζα την απώλεια του κυπέλλου. Αντιθέτως, μία από τις πιο ευχάριστες στιγμές ήταν ο πανηγυρισμός των παικτών των δύο τερμάτων στο εκτός έδρας παιχνίδι με τα Τρίκαλα, όπου όλοι τους έτρεξαν επάνω στο φροντιστή μας Αντρέα Κατσουλάκη. Κάτι τέτοιες στιγμές ξεκαθαρίζει το τοπίο μπροστά σου και βλέπεις το πραγματικό, το καθαρό ποδόσφαιρο. Αφήνεις στην άκρη όλα τα προβλήματα και πλημμυρίζεις συναισθήματα καθαρά. 


Μικρή προσέλευση του κόσμου πάρα την πολύ καλή πορεία της ομάδας και αντιδράσεις του κόσμου στο άκουσμα της προαγωγή σας σε πρώτο προπονητή.

Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος της ΑΕΜ είναι συνηθισμένος να ακούει αλλά και να απαιτεί ηχηρά ονόματα για τον πάγκο της ομάδας. Δε γνωρίζω αν η αντιεμπορικότητα του ονόματός μου ήταν η αιτία της μικρής προσέλευσης του κόσμου, αλλά πιστεύω πως έκανα μεγάλη προσπάθεια, παίξαμε πρωτίστως ελκυστικό ποδόσφαιρο, πετύχαμε το στόχο μας και η αλήθεια είναι πως μας μένει μια πικρία για την εικόνα της άδειας εξέδρας.


Φτάσαμε στο τέλος του πρωταθλήματος, η ΑΕ Μεσολογγίου πρωταθλήτρια, ο Σταμάτης Σαρρής θα είναι και την νέα χρονιά στον πάγκο της ομάδας;

Αυτή τη στιγμή το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να χαρώ τις στιγμές και να ξεκουραστώ. Είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε κουβέντα και δε νομίζω ότι η ΑΕΜ έχει ανάγκη από τέτοιου είδους ερωτηματικά.


Κλείνοντας αυτή την όμορφη συνέντευξη, θα θέλατε να αναφερθείτε σε κάτι που ενδεχομένως παραλείψαμε να αναφέρουμε;

Θα ήθελα πάρα πολύ να ευχαριστήσω τους γονείς μου, την οικογένεια του Αστέρα Μεσολογγίου και ιδιαίτερα τον κ. Δ. Μαντέλο για την παραχώρηση της θέσης του στο αντρικό τμήμα της ομάδας, γεγονός που ήταν η αφετηρία μου στους πάγκους ανδρικών ομάδων του νομού μας.

Τον πρόεδρο της ΕΠΣΝΑ κ. Π. Παπαχρήστο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και ανέλαβα τις μεικτές Αιτ/νίας παίδων και προπαίδων. Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στον κ. Γ. Ζήκο ο οποίος με βοήθησε απεριόριστα στην ανάδειξή μου ως νέος προπονητής. Με βοήθησε και μου μεταλαμπάδευσε όλες του τις γνώσεις, ως μη όφειλε, κάτι το οποίο σπάνια συναντάς σε αυτό το χώρο, ιδιαίτερα από έναν τόσο πετυχημένο προπονητή που είναι τόσα πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο.

Μάλιστα ήταν ο μοναδικός που πήρε να μου ευχηθεί καλή επιτυχία όταν ανέλαβα την ομάδα, κάτι που δεν έκανε κανένας από τους συμφοιτητές μου στη σχολή UEFA B, και το εκφράζω ως παράπονο αυτό. Ίσως θεωρούσαν τους εαυτούς τους ικανότερους. Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους άμεσους συνεργάτες μου Π. Μόγια, Γ. Χρήστου, Β. Ζώη , Α. Κατσουλάκη, τους παίκτες της ομάδας και ιδιαίτερα τον Αλέξανδρο Δάρδα -ο οποίος προς χάρη της ομάδας είχε ένα σοβαρό τραυματισμό-, τη διοίκηση και ιδιαίτερα τον πρόεδρο της ομάδας που μου έκανε την τιμή να με εμπιστευτεί.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω έναν άνθρωπο που μου συμπαραστάθηκε ως το τέλος και στάθηκε δίπλα μου σε όλες τις δύσκολες στιγμές, τη γυναίκα μου Μαρία. 

Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε ότι καλύτερο προσωπικά και επαγγελματικά για την νέα περίοδο.

πηγή: www.aitosports.gr Μιχάλης Δημητρίου

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Φάσεις και δηλώσεις από τελευταίο αγώνα







Γλέντι ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ!!! (pics)

H AEM κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά από 19 χρόνια κι όπως ήταν λογικό τα πανηγύρια κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες. Έτσι, λίγο μετά την κατάκτηση της κούπας, η "μπλε" γιορτή μεταφέρθηκε από το Στάδιο, σε γνωστό μαγαζί στο πεζόδρομο της Πόλης. 

Το γλέντι ξεκίνησε λίγο πριν από τις 11:00, όταν έφτασαν οι παίκτες του ΑΕΜ, συνοδεία του τροπαίου (όχι του επίσημου της ΕΠΟ)  που κατέκτησαν. Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με την σαμπάνια να ρέει άφθονη και το κέφι όλων στα ύψη!